Miljötänk och knopar

Kvällen aktivitet delades in i två grupper. En gruppen började övade på knopar och den andra gruppen prata om miljötänk.

Hur vi kan hjälpas åt att spara på vår miljö. Vi gjorde en lista på hur vi kan spara på vår miljö. Några av våra förslag:

  • Släcka lampan i det rum vi inte är i.
  • Stänga av TV när ingen ser /radion när ingen lyssnar.
  • Stänga utterdörren efter oss.
  • Källsortera
  • Stänga av vattnet under tiden vi borstar tänderna.

Vi ska försöka tänka på detta några veckor och gå i genom hur det har gått för oss.

image image   Lite knop kunskap!

Råbandsknop

Om repen man skall sammanfoga är av samma tjocklek och material kan man använda den klassiska råbandsknopen. Den kallas även för revknop.

Den är lätt att lägga och lätt att ta upp genom att man styr isär de öglor som bildas när man lägger knopen.

Börja med att lägga repen i en törn (se skiss).

Den ände som du lägger över i den första törnen skall även läggas över i nästa törn.

Se att repen kommer ut parallellt med den egna parten. En fel lagd råbandsknop kallas föraktfullt för ”kärringknop”. Den är opålitlig och bör inte användas.

      plstek

Pålsteken används när man behöver göra en fast ögla på ett rep.
Tänk ”prinsessan och sjöodjuret”; Sjöodjuret dyker upp ur sjön, slingrar sig runt prinsessan, och dyker ned igen – men prinsessan stretar emot såklart!     Skotstek:

Skotsteken har fått sitt namn från segelfartygens tid när man fäste skoten i seglens skothorn (det aktre hörnet av seglet). Skotsteken kan användas för att skarva linor med olika tjocklek, men även linor med samma tjocklek. När skoteken slås på

linor med olika tjocklek ska man göra öglan/bukten på den grövre.

      På söndag är det dax för Silvertävlingen!   Info om Silvertävlingen!!!

För dig som är upptäckare eller spårare

Start vid Tullgarns näs kl 10:00 den 28:e.

På söndagen börjar Silvertävlingarna då ni tävlar mot de andra kårerna i kretsen. Starten går 10.00 på morgonen, och prisutdelningen räknas vara klar till 14.00 vid Tullgarns näs. Det kommer också finnas en föräldrarbana och alla föräldrar är mycket välkomna att gå runt tillsammans med sina barn. Det kan vara en idé att ta med en lätt lunch, t.ex. nån macka och frukt.

Info för dig som är äventyrarscout!

Start vid Åby näs kl 10:00 den 27:e.

Äventyrarna börjar sin Silvertävling redan på lördagen den 27/9 klockan 10.00 vid Åby Näs, Hölö. Ni kommer tillsammans bära all packning ni behöver för att klara er genom helgen och ni ska bära med er egen lunch till lördagen som ni kommer att tillaga på stormkök. OBS! Det är mycket paddling involverat så packningen behöver packas i påsar så det inte blir blött. Ni kommer att ha nattplats gemensamt med alla andra äventyrarscouter, dit ni kommer på eftermiddagen. Avslutning kommer ske för er, precis som för de andra, klockan 14.00 vid Tullgarns näs på Söndagen.

Anmälan

Vi behöver få in anmälningar så snart som möjligt vilka som kommer! Lämna denna information till dina ledare! Eller anmäl dig här online.   Tack för i kväll önskar ledare och hjälpledare.